22 Φεβ 2011

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια»


Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ
Με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 98η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τη διαρκή βροχόπτωση, πολλές εκατοντάδες Γιαννιώτες παρακολούθησαν και χειροκρότησαν τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, τους αντιστασιακούς, τα χορευτικά τμήματα με τις παραδοσιακές στολές, τους Μανιάτες που για ένα ακόμη χρόνο τίμησαν την επέτειο της πόλης, τους προσκόπους και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.
Θερμό ήταν το χειροκρότημα και για τα πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ την παράσταση έκλεψαν για μία ακόμη χρονιά οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς.
Μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των ασθενέστερων, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης, κάνοντας συγκρίσεις με το πώς ανταπεξήλθαν οι Έλληνες στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

«Σήμερα είναι μια εξαιρετική μέρα, μια μέρα τιμής, σεβασμού και περισυλλογής.  Τιμής και σεβασμού στους ηρωικούς νεκρούς, τιμής και σεβασμού σε όλους όσους έτρεξαν να πυκνώσουν τις τάξεις του απελευθερωτικού αγώνα. 
Μπορεί κανένας να κάνει μερικές συγκρίσεις με τη σημερινή κατάσταση και περίοδο. Δύσκολες οι συνθήκες τότε.  Η Οθωμανική αυτοκρατορία βραχνάς από πάνω μας. Ένα Μπιζάνι με πίστη και θέληση να απελευθερώσει την πατρίδα μας.  Σήμερα η κρίση βραχνάς από πάνω μας. 
Πρέπει να δείξουμε την ίδια τόλμη και το ίδιο θάρρος και τον ίδιο πατριωτισμό που έδειξαν όλοι εκείνοι που πολέμησαν σ’ αυτές τις βουνοκορφές. 
Είμαι βέβαιος ότι τελικά θα επικρατήσουμε, γιατί έχουμε τη θέληση να επικρατήσουμε.  Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα.  Οι αγωνιστές δεν χάνουν ποτέ την ελπίδα.  Πρέπει να διορθωθούν ορισμένα πράγματα.  Αυτοί που αντέχουν λιγότερο πρέπει να βοηθηθούν.  Αλλά είμαι βέβαιος ότι τελικά θα νικήσουμε», τόνισε.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, που επίσης εμφανίστηκε σίγουρη ότι η χώρα θα τα καταφέρει.
«Σήμερα είναι ημέρα τιμής για αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους και πάλεψαν για την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία. Όμως, αυτά τα αγαθά δεν κερδίζονται μια για πάντα. Χρειάζεται συνεχής αγώνας. Αγώνας όλων μας, όλων των  Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται. Σε αυτό τον πολύ δύσκολο αγώνα που έχουμε σήμερα, ο καθένας από την πλευρά του, μπορεί και πρέπει να προσπαθήσει. Η κυβέρνηση είναι επικεφαλής ενός τιτάνιου έργου. Είμαστε σίγουροι ότι και σήμερα θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και η χώρα μας γρήγορα να έχει τη θέση που της αξίζει», σημείωσε.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέντζος, κάλεσε σε ενότητα, εγρήγορση και συλλογική δράση προβάλλοντας το παράδειγμα φιλοπατρίας, ηρωισμού και θυσίας του 1913. «Απαιτείται από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του ειλικρίνεια, ξεκάθαρες επιλογές, αναπτυξιακή πολιτική έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να εκπληρώσουμε το χρέος μας στην πατρίδα και ειδικά στη νέα γενιά, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα της ανάπτυξης, την Ελλάδα της ελπίδας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το πρόγραμμα της σημερινής μέρας ξεκίνησε με τη Δοξολογία στη Μητρόπολη και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Στη σύντομη δεξίωση στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την οικονομική κατάσταση και τις επιπτώσεις της στην Ήπειρο, κάνοντας αναφορά και σε έργα που καρκινοβατούν.

Στην αντιφώνησή του ο Προέδρος της Δημοκρατίας, δεν έδειξε να συμμερίζεται απόλυτα τα λεγόμενα του κ. Καχριμάνη και έστειλε για πολλοστή φορά κατά την παρουσία του στα Γιάννενα μήνυμα αισιοδοξίας.
«Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ συγκινούμαι.  Συγκινούμαι σαν Ηπειρώτης, συγκινούμαι όπως εκείνος που γυρίζει στη γενέθλια γη. Είπατε κάτι που δεν το δέχομαι: ότι είμαι το τελευταίο στήριγμα γι’ αυτόν τον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός για να ξεπεράσει την κρίση.  Είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο χαράκωμα.  Θα βγούμε νικητές όλοι μαζί γιατί έχουμε την ίδια θέληση που είχαν αυτοί που πολέμησαν στο Μπιζάνι», ανέφερε.

Μοναδική «παραφωνία» στις σημερινές εκδηλώσεις η συγκέντρωση μιας ομάδας νεαρών ατόμων, λίγο πιο πάνω από τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων, που καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης φώναζαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής. Παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που τους περιόρισε στο σημείο, τελικά ακυρώθηκε η μετάβαση του Κάρολου Παπούλια στη Λέσχη, όπου ήταν προγραμματισμένο να εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας για την απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου